menu

more

 

 

 

Последни новини

 

Програма на Европейски Образователен Център за Март и Април 2017г.                  още>>

 

 

 

Европейски Образователен Център, вече е лицензиран - Център за професионално обучение

още>>

 

 

 

 

Европейски Образователен Център отново е включен в списъка на одобрените доставчици на обучение за обучения с ваучери по ОП РЧР  към Агенцията по заетостта

 още>>


 

Новини

Пет съвета за качествен тиймбилдинг

 

Както всяко едно друго начинание, така и изграждането на стабилен и работещ екип или „тиймбилдингът“ си има тънкости, които задължително трябва да бъдат спазени, ако желаете да постигнете успех.
Ние, от „Европейски образователен център“, ще ви представим пет от тях:

 

 

 

1.    Разнообразие
Разполагайки с добра комбинация от персонал от всички нива в рамките на вашата организация е от основно значение. Планирайте предварително и свържете или създадете екипи по начин, по който ще подпомогнете междуфирмената комуникация и другарство.

 

2.    Съчетаване на тиймбилдинга с кратки обучения
Забавлявайте, но същевременно и обучавайте персонала си! Важно е след края на тиймбилдинга, всеки член на Вашия екип да е научил нещо ново или да е повишил своята лична компетентност.

 

3.    Стратегическо приложение на тиймбилдинга
От съществена важност е и стратегическия компонент. Той представлява разбор на уменията, придобити от всеки един член на екипа ви, както и способността на всеки един да прилага тези умения в своите задължения и отговорности по време на работа. Това е идеална възможност за свързване на стратегическите цели на компанията ви с нещо запомнящо се като „тиймбилдинга“.

 

4.    Ангажиране на служителите
Включете колкото се може повече служители. Така вие ще успеете да повлияете и да опишете вашите цели на повече хора, което ще донесе по-благоприятен успех за компанията.

 

5.    Награждаване на участниците
Наградата - колкото и обикновена да изглежда, членовете на екипа ви може да си я поставят на работното бюро в офиса и тази награда ще им напомня за събитието, но по-важното е, че ще мотивира този, който я притежава, към постигането на по-добри резултати.