menu

more

 

 

 

Последни новини

 

Програма на Европейски Образователен Център за Март и Април 2017г.                  още>>

 

 

 

Европейски Образователен Център, вече е лицензиран - Център за професионално обучение

още>>

 

 

 

 

Европейски Образователен Център отново е включен в списъка на одобрените доставчици на обучение за обучения с ваучери по ОП РЧР  към Агенцията по заетостта

 още>>


 

Новини

Социалните мрежи като средство за набиране на персонал

Намирането на нови служители, чрез използването на социалните мрежи е тема, която доста обширно се коментира в последно време. Много на брой компании са насочили голяма част от вниманието си към публикуване на обяви за свободни позиции и подбор на работна ръка във Facebook. Но дали това е правилна и успешна тактита?

 

Проучване, направено от водещи световни агенции, показва, че социалните мрежи, може би не са най-удачният вариант за наемане на персонал. Според данните от проучването, 70% от Facebook потребителите никога не са търсили работа там, а 95% от хората споделят, че така и не са успели да си намерят работа и да бъдат наети през Facebook. Останалите 5% успели, но това е било, защото шефът на техен приятел ги е наел във фирмата или някой от техните Facebook приятели е забелязал, че си търсят работа.

 

Само 68% от анкетираните потребители са попълнили своята професионална информация, а над 50% от анкетираните са заявили, че не желаят да се свързват с настоящи или бивши колеги във Facebook.

 

Оказва се, че социалните мрежи са полезни единствено, ако търсите обща информация за конкретна компания – близо 80% от потребителите смятат мрежата, като добър източник на информация. Когато става дума за търсене на работа, малка част от тях приемат Facebook като полезен източник. Може би, най-затвърждаващи са фактите, че повече от половината анкетирани не желаят работодатели да се свързват с тях във Facebook и, че почти 90% от тях никога не са успели да осъществят контакт с работодател, използвайки Facebook.

 

Резултатите не означават край на набирането на персонал през социалните мрежи, но същевременно доказват, че Facebook не е мястото, където кандидатите желаят и се опитват да намерят работа.