menu

more

 

 

 

Последни новини

 

Програма на Европейски Образователен Център за Март и Април 2017г.                  още>>

 

 

 

Европейски Образователен Център, вече е лицензиран - Център за професионално обучение

още>>

 

 

 

 

Европейски Образователен Център отново е включен в списъка на одобрените доставчици на обучение за обучения с ваучери по ОП РЧР  към Агенцията по заетостта

 още>>


 

Новини

Срамежливите предприемачи също имат своите скрити оръжия

Широко разпространена е идеята, че всички предприемачи са екстроверти – необуздани и динамични личности, които винаги стоят в центъра на цялата динамика. Всъщност, не всички са така, някои от тях дори могат да бъдат определени като срамежливи.

 

Интровертният тип личности предпочитат да прекарват време сами със себе си. Те често се наслаждават на тихи активности, като четене на любима книга или среща с близък приятел. Напълно противоположния тип хора – екстровертите, обичат да бъдат сред хора и шум, но не всички от тях веднага се отпускат и разкриват пред новите познати.

 

Срамежливостта не винаги е лоша черта, нито пък би ви лишила от възможността да постигнете големи професионални успехи. В действителност, притеснителните предприемачи имат едно основно предимство, спрямо своите екстровертни колеги – те са сдържани почти никога не прекаляват с приказките. Умението за ефективно слушане е едно от най-важните черти, което един предприемач може да има. Това е типична черта на по-срамежливите личности.

 

Ако вие считате себе си за такъв тип човек, ние ви представяме няколко методи, които ще ви помогнат да постигнете по-голям успех.

 

1.    Не говорете много, а повече слушайте – ако сте по-притеснителен по природа, най-вероятно не обичате да говорите пред публика, дори и в малък мащаб, в заседателната зала. Ако, все пак, ви се наложи да излезете пред група клиенти, проведете разговор с тях. Вместо да презентирате своя продукт и неговите ползи, опитайте се да разберете от какво се нуждаят вашите клиенти и по какъв начин вашия продукт ще им бъде от полза.

 

2.    Бъдете подготвен във всеки един момент – пишете и репетирайте начина, по който говорите и представяте своята компания. В случай, че съвсем неочаквано получите възможност да представите вас и дейността ви на потенциален клиент или инвеститор, вие трябва да бъдете подготвен и да успеете да проведете пълноценен разговор, без да се разбира, че сте срамежлива личност. Със всеки следващ път, вие ще звучите все по-естествено и убедително и ще успявате все по-добре да говорите пред хора.

 

3.    Подбирайте вашите служители – от изключителна важност за успеха на всяка една компания е стабилният екип, който стой зад вас. В отдели като маркетинг, продажби и инвестиционна дейност, наемайте хора, чиито силни страни са ваши слаби. Уверете се, че вашите служители споделят виждането ви, но и притежават умения, които вие не.

 

4.    Използвайте предимството на новите технологии – ако сте изключително срамежлив, опитвайте се да осъществявате срещите с вашите клиенти, използвайки интернет и видео разговори. Това, със сигурност ще ви накара да се отпуснете и успокоите, както и ще ви помогне, ако имате намерение да осъществите втора среща, която да бъде лице в лице.

 

5.    Покажете истинска страст – освен, че кара очите ви да светят и ви дава стимул и сили за работа, та е и заразна. Вашата страст към вашия бизнес и клиенти, ще ви отличи от останалите и ги накара да ви забележат. Не си губете време в разговори за времето и отпуските, а споделяйте страстта си с останалите. Споделяйте с вашите колеги, клиенти и бизнес партньори защо и как сте започнали своя бизнес и какво обичате в него.

 

6.    Излезте от границите на комфортната си зона – не винаги е важно кого познавате, а кой знае за вас. Дори и мисълта за посещаване на публични събития и срещата с хора да ви кара да се чувствате неловко, не ги отбягвайте. Опитвайте се да посещавате по едно или две на месец, като представяте себе си пред поне един непознат човек. Ще останете изненадани от броя на вратите, които ще се отворят пред вас, бивайки в точното време на точното място.